2024

- We wachten vol ongeduld op het einde van het regenseizoen want dat is het minste van hoe je de afgelopen periode wel kunt noemen. Regen, regen, regen, .....  We hebben tussendoor wel eens kunnen fietsen maar die regen speelde ons de voorbije maanden toch wel lelijk parten. Zelden of nooit meegemaakt zo'n nattigheid en modder overal, zelfs grote stukken fietspad op de Leenderheide, en daar niet alleen, stonden (staan) al wekenlang onder water. Gelukkig lagen de temperaturen boven het normale gemiddelde, als je dat al een pluspunt kunt noemen. 
We kunnen de toestand niet veranderen maar dit kan toch niet blijven duren en kijken dus hoopvol uit naar 3 maart 2024 - de Openingsrit van seizoen 35. Hopelijk kunnen we daar met alle zeventien leden aan de start staan. 

- Nieuwjaarswandeling voorzien op zondag 28 januari 2024. Na regen komt zonneschijn is maar eens bewezen vandaag - weliswaar een van de weinige mooie dagen. Een fijne wandeling om en rond de Zonberg achter 't Mulke van ongeveer 5 km. Ook dit jaar een gezellige afsluiter bij Tinus in zijn "café". 

2023

- Aan alles komt een eind en dus ook aan ons fietsseizoen - het 34ste alweer. De wisseling van wacht bij de functie van voorzitter werd in het begin van het jaar doorgevoerd. Daarna werd er in groep beslist om te stoppen met het organiseren van de Fietstweedaagse. De werkdruk werd een beetje te hoog voor de helpende leden. Ook voor het regelen en het deelnemen aan een driedaagse uitstap was er dit jaar te weinig enthousiasme. We probeerden dit op te vangen met drie langere ritten op zaterdag of zondag. Jammer genoeg was dat geen echt succes, mede door het wisselvallige weer van afgelopen zomer. Voor de rest hebben we toch wel onze kilometers gemaakt met een aantal onvermijdelijke lekke banden maar gelukkig geen zware valpartijen of iets in die aard. Zoals gezegd het weer in de zomer heeft ons toch wel parten gespeeld en toch kijken we hoopvol opnieuw uit naar het volgend fietsjaar.

- Voorbereiding van het 34ste seizoen is volop aan de gang. Het ledenaantal is dan wel fel geslonken maar we zijn daarom niet minder enthousiast. Na een vrij zachte winter, met genoeg regen en modder (!), kan de mountainbike weer geruild worden voor de koersfiets voor een officiële start van het wegseizoen op 5 maart. 

- Nieuwjaarswandeling op 29 januari. Zoals bijna overal wordt er in onze club ook elk jaar een nieuwjaarswandeling annex receptie op poten gezet. Natuurlijk hoort daar ook een toespraak van de voorzitter bij samen met de uitreiking van een kleine trofee voor de eerste drie van de rittenstand 2022. De aankondiging van het afscheid van een trouw lid, Frido Claes en een bestuurswijziging waren onderdelen van het programma vandaag. Na dit officiële  gedeelte konden we met zestien mensen even de benen strekken op de namiddagwandeling van 5,5 km rond het domein De Bever met vertrek en aankomst aan 't Mulke - een ideaal en warm lokaaltje voor zulke activiteit. Ook het proeven van een "Boerke" of "Boerinneke", een blond of bruin streekbiertje, is een attractie op zich die je alleen hier bij Mariet en Tinus kunt meemaken. Het was een gezellige namiddag. 

2022

- Einde van het 33ste seizoen op 30 oktober 2022. Weer een mooi seizoen voorbij met een terechte winnaar, Henri Vogel, van het rittenkampioenschap. Eveneens een terechte winnaar van de tijdrit was Pierre Schuurmans op deze laatste dag. Het werd  allemaal gezellig gevierd in het Michielshof. Alle uitslagen vind je terug op onze Nieuwspagina.
Maar rust roest, dus gaan we volledig op vrije basis vanaf november door met fietsen, hoofdzakelijk met de mountainbike, crossfiets of gravelbike. De afstanden kunnen dan variëren van 35 naar 40 of meestal iets meer kilometers. Als we dan nog een beetje goed weer krijgen, zijn we voorbereid voor het volgende seizoen. 

- 23 augustus: Met een grote sprong in de tijd kunnen zitten we al meteen eind augustus. Nog twee maanden en het seizoen zit er al weer op. Maar we hebben niet stilgezeten met ondermeer een geslaagde  Driedaagse in de buurt van Durbuy waar we ondanks wat GPS-perikelen toch maar mooi gefietst hebben met elf leden en gevolgd door vijf enthousiaste dames om ons te "verwennen'. Ook de zesde Fietstweedaagse is ondertussen gepasseerd met 644 deelnemers - mag toch ook een succes worden genoemd. Er zijn ondertussen natuurlijk nog tal van grotere en kleinere ritten geweest, zowel op zondag als tijdens de week. Te veel om hier allemaal te vermelden. Het weer heeft dit jaar ook een grote rol gespeeld in positieve zin. Veel hinder van de regen hebben we tot nu toe niet gehad - het was tijdens de vakantiemaanden soms zelfs te 'warm'. Afwachten wat de rest van het seizoen ons nog brengt want buiten twee min of meer serieuze valpartijen, gelukkig verder goed afgelopen, moeten we maar hopen dat het zo blijft. 

- 30 januari: We hebben onze traditionele nieuwjaarswandeling gehouden onder een prachtige zonnige dag. Het ganse verhaal vind je op de "Nieuws"-pagina van deze website. En nu kunnen we ons stilaan voorbereiden op het 33ste seizoen met de Openingsrit op 6 maart. Verder staan er, naast de wekelijkse zondagsritten, de Driedaagse in Durbuy, de zesde editie van de Fietstweedaagse, de Gezinsfietstocht en de Tijdrit als hoogtepunten geprogrammeerd - hopelijk allemaal in coronavrije tijden. 

2021

- 31 oktober - Een hoogtepunt in het seizoen en tevens de afsluiter. Veel geluk gehad met het weer om vandaag de jaarlijkse tijdrit in ideale omstandigheden te fietsen. Met de voorspelde regen werd er gewacht totdat iedereen netjes had afgeklokt. De opkomst, 14 fietsers en Theo als verkenner/fotograaf, was meer dan behoorlijk te noemen. Enkele leden moesten noodgedwongen verstek laten gaan. Het werd als vanouds een rit waarin door een flinke groep serieus gevlamd werd - echt iets om je eens goed uit te kuren. Anderen deden het meer op hun gemak - maar om echt je vooropgesteld gemiddelde te halen, moet je toch al wat feeling en/of geluk hebben. Louis Franco slaagde daar dit jaar in met slechts 0,12 km/u te traag. De volledige uitslag vind je terug op onze Nieuws-pagina.
Het samenzijn achteraf, in de grote hal van het Michielshof, met een goei pint en een bakje frieten met bijhorende snacks viel letterlijk en figuurlijk in de smaak. Meer moet dat toch niet zijn.

Update 6 november:

We dachten dat we min of meer veilig waren met onze vaccinaties maar toch heeft corona een flinke schaduw geworpen op de overigens geslaagde tijdrit. Omdat overal te lande de besmettingen weer pieken raakte een aantal leden tijdens deze bijeenkomst ook besmet en de ziekteverschijnselen bleven niet uit. Quarantainemaatregelen en Covid-testen allerhande waren het gevolg. Nu is het maar te hopen dat het allemaal niet te erg wordt. 

 

- 9 mei - Oef! We zijn terug vertrokken en hopelijk blijft de coronapandemie gunstig evolueren zodat we het programma dit seizoen fatsoenljk kunnen afwerken. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe kleding geleverd en verdeeld en zodoende stonden we vandaag met 18 leden in vol ornaat - korte broek en trui korte mouw - te pronken om de voorziene rit aan te vatten. De temperatuur was flink gestegen, eindelijk na een koude en winderige aprilmaand, en vandaag werden ook de terrassen opnieuw opengesteld, weliswaar met beperkingen maar het was een nieuw begin en we hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. 

-19 april - Er zijn dan eindelijk nieuwe perspectieven in verband met de coronacrisis voorop gesteld. En toch mogen we ons nog niet te veel illusies maken, het kan maar des harder tegenvallen. Als bepaalde voorwaarden zijn voldaan , o.a. dat vaccinatie op volle toeren draait en voor een groot deel is uitgevoerd, zouden we vanaf 9 mei opnieuw in groep mogen fietsen en kunnen de terrassen weer open, voor ons niet onbelangrijk (!). Normaal gezien is de nieuwe clubuitrusting tegen die tijd ook geleverd en verdeeld zodat we meteen een frisse start kunnen nemen. 

- 7 maart - Het gaat nog altijd niet goed, dus de start van het nieuwe seizoen is noodgedwongen uitgesteld tot wanneer... wie zal het zeggen. De jaarlijkse Driedaagse, de Fiets2daagse, ... allemaal geannuleerd voor dit jaar. Misschien, ik zeg wel misschien kunnen we in augustus, september het normale levenspatroon terug opvatten, heel optimistisch gesteld. 

- 22 januari - Zoals genoegzaam geweten zitten we nog altijd met de gebakken "corona-peren". Clubactiviteiten meer bepaald de nieuwjaarswandeling en een algemene ledenvergadering zullen niet kunnen plaatsvinden. De bestelling van onze nieuwe clubkleding loopt ook vertraging op. Het is nog maar de vraag of we op zondag 7 maart in normale omstandigheden de start van het nieuwe seizoen kunnen geven - het ziet er voorlopig niet naar uit. Daarom mogen we ook de geleverde inspanningen niet teniet laten gaan en moeten we ons zeker aan de huidig geldende coronamaatregelen houden. Het komt ooit goed!

2020

- 25 oktober: Einde van het 31ste seizoen - een zeer opmerkelijk "blijf in uw kot"-seizoen. Zoals door vele wetenschappers werd voorspeld zitten we sinds half juli met een tweede golf corona en het is er eentje die momenteel erg hard toeslaat. Bijkomende strenge maatregelen drongen zich op en we zijn er in tussentijd ons wel van bewust dat we alleen met de samenwerking en de burgerzin van iedereen dit onheil kunnen afwenden. We kunnen het niet genoeg herhalen: hou u aan de regels!
De horeca is ondertussen weer dicht, contacten moeten we zoveel mogelijk vermijden, zo goed als alle activiteiten in alle sectoren worden geannuleerd, ... . Gelukkig mogen we nog fietsen, zij het dan in beperkte groepjes.
De rittenstand voor dit seizoen werd pro forma bijgehouden, dus geen rittenkampioen, geen tijdrit, geen ledenvergadering. We mogen misschien nog niet zo ver vooruit kijken maar voor het begin van volgend seizoen ziet het er ook niet gunstig uit. Maar laat ons hopen op beter....

- 25 juli: Wat een gedoe allemaal - maar het gaat om onze eigen gezondheid en dus moeten we noodgedwongen allerlei maatregelen ondergaan. Gelukkig hadden we het fietsen nog niet in zijn geheel moeten opgeven, al was het dan beperkt maar vanaf 5 juli konden we opnieuw met de ganse club op pad. Maar het was niet gedaan met dat virus - de grafieken gaven steeds gunstiger cijfers weer maar een opflakkering zat er aan te komen volgens allerlei experts. En ja hoor, in de tweede helft van juli sloeg het beest weer ongenadig toe. Waren de versoepelingen te vroeg gekomen, waren de mensen te laks, wie zal het zeggen. Feit is dat er weer een aantal nieuwe maatregelen moesten worden genomen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers in het openbaar, registratieformulieren invullen, bubbels terugdraaien naar 10 personen, enz... Voorlopig nog net geen nieuwe lockdown, kortom we zijn er nog niet vanaf en niemand weet hoe dit allemaal gaat aflopen. Iets wat zeker nodig is, is dat we op elkaars burgerzin moeten rekenen en ons strikt aan de hygiëneregels moeten houden.  

- 14 april: Het is ondertussen bittere ernst geworden met dat Corona-gedoe. Gelukkig kunnen we toch nog wat gaan fietsen, zij het dan met maximaal twee personen. De driedaagse in mei zal zeker worden geannuleerd, de tocht Padua-Achel waarschijnlijk ook. En nu is er beslist om de Fiets2Daagse te schrappen. Wegens de onzekere tijden kunnen we de voorbereiding (ritten verkennen, contacten met horeca voor de controleposten, contacten met sponsors, ...) hiervan eigenlijk of helemaal niet naar behoren regelen. Het jaarprogramma zal te gelegener tijd ook worden aangepast. Dus rustig afwachten en de geldende maatregelen strikt toepassen is zowat het enige wat we als club kunnen doen. 

- 14 maart: Het is nog net geen lockdown maar het scheelt niet veel. Zoals geweten: het Coronavirus gooit overal flink roet in het eten. Ook wij moeten lijdzaam toezien hoe dat lelijke virus zo goed als de hele wereld min of meer lam legt. Daarom zijn we genoodzaakt om onze zondagsritten te annuleren, voorlopig tot en met 3 april. Nadien zal de zaak opnieuw worden geëvalueerd. Ondertussen kunnen we alleen maar hopen op een snelle verbetering van de hele toestand. 

- 2 maart: mooi en gezellig clubfeest gehad, afgelopen zaterdag. De nodige huldigingen van de kampioenen en dertigjarige leden ontbraken niet. En ondertussen ook alweer de eerste rit achter de rug, met veel wind en wat pech in de vorm van twee lekke banden en een platte accu (Frido), waarschijnlijk door een foutje in de aansluiting. Daarna in het Michielshof allemaal genieten van een rondje van de club en een flink portie bitterballen, getrakteerd door de jarige Ivo.

- En 1 maart kunnen we dan starten met het nieuwe seizoen - rustig aan in het begin en dan stilaan opbouwen. Hopelijk wil het weer wat meezitten en dan hebben we weer mooie vooruitzichten.

- Op 29 februari 2020 vieren we het dertigjarig bestaan van onze club met een uitgebreid clubfeest.

2019

- 27 oktober - De afsluitende Tijdrit. Lekker fietsweertje vandaag, misschien wat fris in het begin maar een najaarszonnetje deed haar best. En twintig leden, een mooie opkomst, hadden er zin waaronder Theo die de rit had voorbereid. Hij reed met de groep de verkenningsronde. Tegen ieders verwachting in ging het via de Geuskens naar het kanaal in Lille, aan de Broekkant waar de eigenlijke start was. Vandaar naar de Kettingbrug, de brug over en langs de andere kant van het kanaal terug de brug van Lille over. En dat zouden we drie keer gaan doen, dus daar zat wel wat variatie in, de wind speelde vandaag geen erg grote rol. Ook nu weer bleef de groep het eerste gedeelte zowat samen maar toen werd er door Rudi Custers, Marc Heunen en Ludo Driesen al vlug de lont in het kruitvat aangestoken. Marc Heunen en Ludo trokken flink door, ook Rudi trok zijn streng maar moest ze daarna toch laten rijden en kortte zijn rit later een beetje in, vandaar ook zijn onrealistisch gemiddelde. Daarachter probeerde een groepje van een zevental A- en B-rijders, nota bene, met een flinke vaart de kloof te dichten, maar ondanks het wisselend kopwerk was dat net iets te hoog gegrepen. Die twee bruggen lieten zich voelen. Bij het einde van de derde ronde viel alles nog verder uiteen ook al omwille van het feit dat de meesten hun eigen opgegeven tempo nog probeerden te benaderen. Zo kwam iedereen druppelsgewijs binnen om zich bij Els, de tijdwaarneemster, af te melden. Met een pintje en een goeie boterham met kipkap werd het verloop van de tijdrit nog eens in geuren en kleuren mondeling overgedaan. Misschien werd er hier en daar lichtjes overdreven van hoe goed ze wel waren met een stuk wind op kop, hoe hard ze de brug opreden, en af, ….. Toch mooi om dat achteraf nog eens allemaal te horen.
Henri Vogel had intussen de inhoud van het spaarvarken geteld, terwijl ook de uitslag van de rit werd berekend met Frido als fiere winnaar, de tweede keer in zijn 21-jarige carrière bij de club. De boterhammen met kipkap en een lekker pintje konden niet ontbreken op deze mooie en gezellige activiteit en zo werd het dertigste seizoen in stijl afgesloten.

- 20 en 21 juli - Lang naar uitgekeken en dan is het eindelijk toch zover - de vijfde Fietstweedaagse. Op vrijdagavond de voorbereiding in de zaal van het Michielshof gedaan, tafels, stoelen en allerhande materiaal klaarzetten. En dan nog maar eens naar het weerbericht gekeken - er zouden wat buien komen op zaterdag maar zondag beloofde het opnieuw een schitterende dag te worden, en zo geschiedde. 
Het was nog geen halfnegen toen de eerste deelnemers op zaterdag al aan de inschrijvingstafel stonden. We waren klaar met alles, dus die konden meteen vertrekken. En zo kwamen de deelnemers met mondjesmaat binnen. Een nieuw gegeven dit jaar - de rust werd uitbesteed in een café langs het parcours. Met enkel twee mensen ter plaatse voor een controlestempel werd er heel wat werk gespaard. Achteraf bleek dat voor de deelnemers ook een meevaller.
Omwille van de voorspelde regenbuien liep het niet zo vlot met de inschrijvingen, de mensen riskeerden het gewoon niet, terwijl er in Achel toch niet zo veel regen viel. Uiteindelijk konden we afklokken op 258 tevreden fietsers - waarvan er toch wel een aantal flink nat zijn geworden van een korte maar hevige bui.
Zondag begon dan weer schitterend, zoals voorspeld. En nu draaide de teller vlot, even na de middag werd dat zoals verwacht wat minder. Met 641 deelnemers in totaal, waarvan er toch 136 twee dagen hadden gefietst, konden we om 15.00 u. afsluiten. En nu zorgen voor de voorbereiding van de tombola. De garçons in de zaal kregen ook wat meer werk want er waren veel mensen buiten aan het genieten van het zonnetje. Nico met zijn hotdogtent kreeg ondertussen zijn waar goed verkocht - hij moest in de late namiddag zijn tentje zelfs vroegtijdig sluiten wegens uitverkocht.
De tombola verliep vlot en de mensen zaten met spanning te wachten op de hoofdprijzen - twee fietsen. Traditioneel loopt de zaal na de trekking zowat leeg, maar dit jaar werd er nog flink nagekaart en uiteraard wat verteerd, goed voor ons natuurlijk.
Daarna de tafels en stoelen aan de kant, de resterende drank opgeruimd en dan konden we met de meewerkende leden het verloop van de tweedaagse een beetje evalueren en een pintje drinken, natuurlijk.

- Na de gewone zondagsritten is er ook de jaarlijkse Driedaagse. En dat was dit jaar op 17, 18 en 19 mei in een mooi en ruim huis in Stavelot. Het vertrek op vrijdag verliep rustig, het was wel erg fris maar wel droog. Mooie route gevolgd richting Maastricht en vandaar door de Voerstreek en dan zit je al vlug in de Ardennen. Zulke routes uitstippelen is tegenwoordig met de GPS een koud kunstje, je moet er toch wel de nodige tijd in willen steken, natuurlijk. Op zaterdag kregen we een plaatselijke ronde onder de wielen geschoven en zoals je wel weet er is daar in de buurt niet veel vlak. in Banneux hielden we een pauze en werden er zelfs wat kaarsen gebrand.
Zondag werd om 09.00 u. de thuisreis aangevat, het werd ongeveer dezelfde route als de heenweg en dat was goed gekozen, het ging vanzelfsprekend wat meer bergaf dan op vrijdag. Mooi op tijd en veilig terug in Achel aangekomen en konden we een erg geslaagd weekend afsluiten.

- 3 maart - We hadden net een een mooie week met een leuk lentegevoel achter de rug waarbij al gebruik kon worden gemaakt van het buitenterras. Draait het toch niet helemaal om tijdens het weekend, zeker. Nog amper 8 à 10 graden en regen, kortom een kletsnat en koud weekend. Toch moest er worden gefietst en dat deden we ook met 14 leden, een ritje van 55 km. Gelukkig konden we achteraf in het Michielshof wat opdrogen en Noud had zelfs voor bitterballen gezorgd voor deze openingsrit van het 30ste seizoen.

- 3 febr. -De dag en zijn al flink aan het lengen en dat betekent ook dat we langzaam maar zeker naar de start van een nieuw seizoen opschuiven. Februari kan echter nog veel winter, koude en sneeuw met zich meebrengen maar dat lossen we dan op met zoveel mogelijk in het bos te fietsen.

2018

 

28 okt. - De afsluitende tijdrit. Het was een beetje afwachten wat het weer zou doen maar het bleef lekker droog, wel met een flinke noordoostenwind die de gevoelstemperatuur aardig deed zakken. Een mooie groep van vijftien leden aan de start die er na een verkenningsronde meteen de pees oplegde, althans een groot deel ervan. Marc Severens liet zich niet opjagen en zou er bij aankomst de vruchten van plukken - de volledige uitslag vind je terug op onze nieuwspagina. Ondertussen hadden ook de tijdwaarnemers en de huisfotograaf hun werk gehad.
Mooie afsluiter van alweer een geslaagd seizoen met Richard Strijbos als rittenkampioen - slechts drie ritten gemist van de éénenveertig. Proficiat!
Nu kunnen we beginnen met het mountainbiken voor de liefhebbers, kwestie van het fietsgevoel niet kwijt te raken.

21 okt. - Met de jaarlijkse Gezinsfietstocht op 19 augustus waarbij er toch dertig fietsers aan deelnamen en achteraf de gezellige barbecue, werd weer een hoogtepunt afgesloten. Eind augustus had de zomer even een rustpauze ingelast en viel er wat broodnodige regen maar de temperaturen bleven aangenaam. Verder in september tot laat in oktober bleven de nazomertjes elkaar opvolgen en konden wij ongestoord de nodige kilometers malen zonder ons druk te hoeven maken over het weer. Correctie - op 23 september was er stormweer aangekondigd en kwamen er slechts zes leden opdagen om dit te trotseren, maar gelukkig was het slechts een storm in een glas water. Maar voor de rest - mooi geen natte kleren, geen fietsen poetsen achteraf, weinig of geen lekke banden onderweg, alleen lekker terrassen na de rit.
Nu nog de tijdrit op 28 oktober en een algemene ledenvergadering op 6 november en dan zit het 29ste seizoen er weer helemaal op.

06 aug. - We maken een grote sprong voorwaarts. Het is niet omdat er niks te beleven viel, integendeel. We hadden bijvoorbeeld in mei een fantastische Driedaagse naar Malmedy met prachtig fietsweer. Alleen op de terugweg kwam er een flinke hagelbui keihard wat roet in het eten gooien. Zelden, nee eigenlijk nog nooit meegemaakt met kletterende hagelbollen als knikkers. En wij stonden daar op een fietspad midden in de bossen in de buurt van Dilsen te koukleumen, door- en doornat. Maar iedereen is veilig en wel thuis geraakt.
En dan onze FietsTweedaagse. Na veel voorbereidend werk konden we op 14 juli starten onder een stralende hemel, zo ook op 15 juli. Met een totaal van 764 enthousiaste deelnemers konden we flink tevreden zijn.
Toch ook even vermelden dat het nu al meer dan een maand niet meer geregend had, toch niks van betekenis en dat liet zich voelen in de natuur - de gazons begonnen her en der een rosse kleur te krijgen. Voor ons niet gelaten - zou de aarde dan toch aan het opwarmen zijn? De twee recente hittegolven wijzen in die richting.
Door omstandigheden zijn we met het clublokaal ondertussen ook uitgeweken naar café Malbroo's in Achel Statie en we zijn daar goed ontvangen. Het is misschien maar tijdelijk, we zullen afwachten.

29 april - Gedaan met het mooie weer. De temperatuur nam een flinke duik, het was maar goed 8° vanmorgen en grijs, zelfs regen bij het vertrek. Deze keer was de buienradar dan toch eens correct. Daarom ook maar 11 leden bij het vertrek waarna Jos Veraa en Henri Plas al vrij snel huiswaarts keerden, geef ze maar eens ongelijk. De rest reed dan toch maar moedig door, zij het dan voor de ingekorte versie van de Donderslagse Heideroute van Benny Claes. En de koude regen bleef maar gestaag vallen, nog een geluk dat we geen lekke banden hoefden te noteren. Want zolang je aan het fietsen kunt blijven valt het nog wel mee met de kou en de nattigheid. Maar dan, doorweekt, vuil en koud moesten (!) we natuurlijk nog naar het Michielshof om de dorst te lessen en daar de boel eens lekker te smerig te maken, je kon goed zien waar Kranig Vooruit had gezeten. De poetsvrouw daar heeft er haar werk mee gehad - maar de klant is koning, zeker.

22 april - De ganse week al mooi zomerweer, eigenlijk een beetje tè, maar we klagen niet. Vandaag was het niet minder - voor de middag is dat ideaal fietsweer. Het ritje naar Someren en Asten met niet al teveel wind werd probleemloos afgewerkt.

01 april - We hebben een druilerige en koude Paasdag achter de rug. Dus dat betekende ook natte, vettige wegen en ook lekke banden. En dat is verre van plezant om met die kou een bandje te verwisselen, maar het moet natuurlijk. Iedereen was direct akkoord om de de rit een stukje in te korten in deze omstandigheden.

 

04 maart - En ja hoor, we zijn weer vertrokken. Met achttien leden voor het eerste tochtje van 55 km met de A- en B-groep samen en met een rustig tempo. De wegen lagen er hier en daar nog wat glad bij door een paar ijs- en sneeuwplekken van afgelopen dagen, maar het was stilaan aan het dooien. Dus dat viel wel mee.

 

28 jan. - Ons werkjaar begint zoals we gewoon zijn met een nieuwjaarsreceptie. Niet zo'n grote opkomst deze keer, er waren er wel enkele zieken gemeld. Aan het weer kan het ook niet gelegen hebben, dat was zelfs vrij zacht voor deze tijd. Maar goed, na de wandeling toch weer een gezellige bijeenkomst om wat bij te praten.

 

2017

07.11 - De algemene ledenvergadering verliep vlot met een terugblik op het afgelopen seizoen en natuurlijk ook de vooruitblik op het nieuwe werkjaar. Het kasverslag, de voorbereiding van de Driedaagse, de FietsTweedaagse en de Gezinsfietstocht stonden op de agenda. Er hadden zich ook drie nieuwe leden gemeld die in het nieuwe seizoen 2018 van start zullen gaan. Het winterseizoen kan beginnen want rust roest!

 

29.10 - De tijdrit is altijd een beetje een hoogdag. Met achttien fietsers en Theo als tijdwaarnemer was het zeker geen slechte opkomst. Het weer was een beetje ‘kwikkelachtig’ maar op een klein buitje na bleef het eigenlijk nog goed, de temperatuur was behoorlijk. Na de verkenningsronde konden de deelnemers weer eens hun hartje ophalen. Nog drie bijkomende ronden moesten er worden afgelegd, goed voor 31,4 km, en dat ging voor de meesten erg vlot, ze klokten bijna allemaal rond het uur af. 
Wegens plaatsgebrek in het café moesten we met de groep uitwijken naar de wintertuin - eigenlijk niet zo gezellig, maar kom. Het spaarvarken werd omgekieperd en daar zat wel een pintje met een lekkere boterham met kipkap of kaas aan vast. 
En dan de uitslag - komt daar toch niet Richard Strijbos uit de bus zeker - hij had bij het rittenkampioenschap net naast de hoofdprijs gegrepen, dan maar tijdritkampioen, zal hij gedacht hebben, een zoete wraak. Het kan ook puur geluk geweest zijn. Proficiat !

 

05.03 - Met een goed gesmeerde ketting en de banden keihard opgepompt stonden we met 20 leden, bijna allemaal mooi in het ‘pak’, aan de start van het 28ste seizoen. Maar dan zo in het begin van het seizoen meteen al tegen een hevige wind opboksen is niet eenvoudig. De temperatuur was wel redelijk, goed genoeg voor een ritje van 65 km volgens het programma. Het werden er net geen 60 maar met die wind was dat voor velen al meer dan genoeg.

 

31.01 - Start van het 28ste seizoen op zondag 5 maart 2017. De nieuwjaarswandeling met bijhorende borrel is verteerd. We zitten nu wel in een ijskoude periode maar de dagen zijn al flink aan het lengen en dus verwachten we alleen maar beter. Een nieuw seizoen met nieuwe vooruitzichten, veel kilometers en mooi weer, we kunnen bijna niet wachten.

 

15.01 - Nieuwjaarsreceptie: een min of meer goeie dag met winters karakter om te wandelen - een dikke vier kilometer over de verharde weg met tussenstop op de hoek van de Grevenbroek- en de Slipstraat om een borreltje te drinken met een korte toespraak van de voorzitter. Ook de eerste drie van het clubkampioenschap mochten hier hun prijs in ontvangst nemen. Benny Vandenberk werd gevierd voor 17-jarig bestuur waarvan 14 jaar als voorzitter en daarbij nog eens 20 jaar lidmaatschap. Daarna terug naar het Michielshof om een beetje op te warmen en een afsluitende drink te houden. De nootjes en hapjes werden aangeboden door Noud van het Michielshof.

 

27.02 - Het einde van het mtb-seizoen. Volgende week is het weer zover, dan is het weer even wennen met de koersfiets, hopelijk toch voor diegenen die hun ‘machien' na de laatste rit in oktober vorig jaar, netjes gepoetst, aan de haak hebben gehangen. Maar niet voor Dominique die had zich namelijk zo van week vergist dat hij vandaag al stond te blinken om er in te vliegen.

2016

22 januari - Het 27ste seizoen. Eerst nog een nieuwjaarswandeling op 31 januari en dan begint het bij velen alweer te kriebelen. Niet dat we echt hebben stilgezeten - ik heb toch al verschillende leden op de crossfiets of mountainbike en zelfs met de racefiets, dankzij een milde decembermaand, zien rondsjezen. Het bestuur is intussen ook bezig met de voorbereiding van de aanschaf van nieuwe kleding - levering wordt voorzien in juni.

In het begin

- De club in zijn huidige gedaante werd in 1990 opgericht in het toenmalige café De Ranch aan de Quatre Bras in Achel, waar door een paar mensen de koppen werden samen gestoken, zoals dat dan heet.Een clubreglement en een programma werden opgesteld en de start was gegeven. De allereerste ledenlijst bestond uit dertien personen.


 

- Er werd in juli al meteen de Eerste Achelse Avondvierdaagse, ondertussen gewijzigd in de alom gekende Fietsvierdaagse Achel, georganiseerd met toen het vertrek van 18.00 u. tot 20.00 u. en 30 BEF deelnamekosten. Ook een bos- en veldtoertocht stond toen al op het programma, weliswaar met slechts (!) 224 deelnemers aan het vertrek in het oh zo oergezellige Club 11 van het chiroheem op de Witteberg.
 We groeiden al snel naar dertig leden waarmee we ook een top bereikten en besloten om een ledenstop in te voeren.

 


- Naast de vaste organisaties zoals de Fietsvierdaagse en de Mountainbiketoertochtkwamen er met de tijd andere vaste waarden bij zoals de Corridorrit in augustus, de driedaagse uitstap met Pinksteren, de gezinsfietstocht, de tijdrit en niet te vergeten het jaarlijks clubfeest als afsluiter.


 

- Deelnames aan onder andere het Bokkeriejen, de Kennedytocht in Someren, Diekirch - Valkenswaard, de VA-HE-JA toertochten, De Gordel waren ons niet vreemd. Zelfs fietsuitstappen in het buitenland, zoals Duitsland, Frankrijk, Ierland, stonden verschillende malen op het programma. Vooral Frankrijk met de Mont Ventoux als keizer van de Provence en waarvan de beklimming, zelfs na meerdere fietsvakanties, nog alle respect en je zou bijna zeggen diepe eerbied, verdient.


 

- De kleding werd in eerste instantie gesponsord maar na ons eerste lustrum werd er een nieuwe uitrusting in eigen beheer aangekocht.

 

- Door omstandigheden en het steeds groeiend succes van onze activiteiten moesten we na enkele jaren uitkijken naar een groter clublokaal dat gevonden werd in het Parochiaal Centrum van Achel Centrum met name het P.C. Michielshof, ondertussen volledig vernieuwd en een Gemeenschapscentrum (G.C.) geworden. Bijvoorbeeld het gemiddeld aantal deelnemers tijdens de fietsvierdaagse bedroeg toen 2000 fietsers.


- Het was natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, zoals overal kenden ook wij onze ups en downs. Het ledenaantal was door allerlei omstandigheden teruggevallen naar negentien maar toch proberen we steeds onze naam hoog te houden en fietsen we nog steeds Kranig Vooruit - het ledenaantal is intussen weer gegroeid naar dertig.