2019

- 3 maart - We hadden net een een mooie week met een leuk lentegevoel achter de rug waarbij al gebruik kon worden gemaakt van het buitenterras. Draait het toch niet helemaal om tijdens het weekend, zeker. Nog amper 8 à 10 graden en regen, kortom een kletsnat en koud weekend. Toch moest er worden gefietst en dat deden we ook met 14 leden, een ritje van 55 km. Gelukkig konden we achteraf  in het Michielshof wat opdrogen en Noud had zelfs voor bitterballen gezorgd voor deze openingsrit van het 30ste seizoen. 

- 3 febr. - De dagen zijn al flink aan het lengen en dat betekent ook dat we langzaam maar zeker naar de start van een nieuw seizoen opschuiven. Februari kan echter nog veel winter, koude en sneeuw, met zich meebrengen maar dat lossen we dan op met zoveel mogelijk in het bos te fietsen. 

 
 
 
 

2018

 

28 okt. - De afsluitende tijdrit. Het was een beetje afwachten wat het weer zou doen maar het bleef lekker droog, wel met een flinke noordoostenwind die de gevoelstemperatuur aardig deed zakken. Een mooie groep van vijftien leden aan de start die er na een verkenningsronde meteen de pees oplegde, althans een groot deel ervan.  Marc Severens liet zich niet opjagen en zou er bij aankomst de vruchten van plukken - de volledige uitslag vind je terug op onze nieuwspagina. Ondertussen hadden ook de tijdwaarnemers en de huisfotograaf hun werk gehad. 
Mooie afsluiter van alweer een geslaagd seizoen met Richard Strijbos als rittenkampioen - slechts drie ritten gemist van de éénenveertig. Proficiat!
Nu kunnen we beginnen met het mountainbiken voor de liefhebbers, kwestie van het fietsgevoel niet kwijt te raken.

21 okt. - Met de jaarlijkse Gezinsfietstocht op 19 augustus waarbij er toch dertig fietsers aan deelnamen en achteraf de gezellige barbecue, werd weer een hoogtepunt afgesloten. Eind augustus had de zomer even een rustpauze ingelast en viel er wat broodnodige regen maar de temperaturen bleven aangenaam. Verder in september tot laat in oktober bleven de nazomertjes elkaar opvolgen en konden wij ongestoord de nodige kilometers malen zonder ons druk te hoeven maken over het weer. Correctie - op 23 september was er stormweer aangekondigd en kwamen er slechts zes leden opdagen om dit te trotseren, maar gelukkig was het meer een storm in een glas water. Maar voor de rest - mooi geen natte kleren, geen fietsen poetsen achteraf, weinig of geen lekke banden onderweg, alleen lekker terrassen na de rit. 
Nu nog de tijdrit op 28 oktober en een algemene ledenvergadering op 6 november en dan zit het 29ste seizoen er weer helemaal op. 

06 aug. -  We maken een grote sprong voorwaarts. Het is niet omdat er niks te beleven viel, integendeel. We hadden bijvoorbeeld in mei een fantastische Driedaagse naar Malmedy met prachtig fietsweer. Alleen op de terugweg kwam er een flinke hagelbui keihard wat roet in het eten gooien. Zelden, nee eigenlijk nog nooit meegemaakt met kletterende hagelbollen als knikkers. En wij stonden daar op een fietspad midden in de bossen in de buurt van Dilsen te koukleumen, door- en doornat. Maar iedereen is veilig en wel thuis geraakt. 
En dan onze FietsTweedaagse. Na veel voorbereidend werk konden we op 14 juli starten onder een stralende hemel, zo ook op 15 juli. Met een totaal van 764 enthousiaste deelnemers konden we flink tevreden zijn.
Toch ook even vermelden dat het nu al meer dan een maand niet meer geregend had, toch niks van betekenis en dat liet zich voelen in de natuur - de gazons begonnen her en der een rosse kleur te krijgen. Voor ons niet gelaten - zou de aarde dan toch aan het opwarmen zijn? De twee recente hittegolven wijzen in die richting. 
Door omstandigheden zijn we met het clublokaal ondertussen ook uitgeweken naar café Malbroo's in Achel Statie en we zijn daar goed ontvangen. Het is misschien maar tijdelijk, we zullen afwachten.  

29 april - Gedaan met het mooie weer. De temperatuur nam een flinke duik, het was maar goed 8° vanmorgen en grijs, zelfs regen bij het vertrek. Deze keer was de buienradar dan toch eens correct. Daarom ook maar 11 leden bij het vertrek waarna Jos Veraa en Henri Plas al vrij snel huiswaarts keerden, geef ze maar eens ongelijk. De rest reed dan toch maar moedig door, zij het dan voor de ingekorte versie van de Donderslagse Heideroute van Benny Claes. En de koude regen bleef maar gestaag vallen, nog een geluk dat we geen lekke banden hoefden te noteren. Want zolang je aan het fietsen kunt blijven valt het nog wel mee met de kou en de nattigheid. Maar dan, doorweekt, vuil en koud moesten (!) we natuurlijk nog naar het Michielshof om de dorst te lessen en daar de boel eens lekker te smerig te maken, je kon goed zien waar Kranig Vooruit had gezeten. De poetsvrouw daar heeft er haar werk mee gehad - maar de klant is koning, zeker.

22 april - De ganse week al mooi zomerweer, eigenlijk een beetje tè, maar we klagen niet. Vandaag was het niet minder - voor de middag is dat ideaal fietsweer. Het ritje naar Someren en Asten met niet al teveel wind werd probleemloos afgewerkt.

01 april - We hebben een druilerige en koude Paasdag achter de rug. Dus dat betekende ook natte, vettige wegen en ook lekke banden. En dat is verre van plezant om met die kou een bandje te verwisselen, maar het moet natuurlijk. Iedereen was direct akkoord om de de rit een stukje in te korten in deze omstandigheden. 

 

04 maart - En ja hoor, we zijn weer vertrokken. Met achttien leden voor het eerste tochtje van 55 km met de A- en B-groep samen en met een rustig tempo. De wegen lagen er hier en daar nog wat glad bij door een paar ijs- en sneeuwplekken van afgelopen dagen, maar het was stilaan aan het dooien. Dus dat viel wel mee. 

 

28 jan. - Ons werkjaar begint zoals we gewoon zijn met een nieuwjaarsreceptie. Niet zo'n grote opkomst deze keer, er waren er wel enkele zieken gemeld. Aan het weer kan het ook niet gelegen hebben, dat was zelfs vrij zacht voor deze tijd. Maar goed, na de wandeling toch weer een gezellige bijeenkomst om wat bij te praten.  
 

 
 
 
 
 

2017

07.11 - De algemene ledenvergadering verliep vlot met een terugblik op het afgelopen seizoen en natuurlijk ook de vooruitblik op het nieuwe werkjaar. Het kasverslag, de voorbereiding van de Driedaagse, de FietsTweedaagse en de Gezinsfietstocht stonden op de agenda. Er hadden zich ook drie nieuwe leden gemeld die in het nieuwe seizoen 2018 van start zullen gaan. Het winterseizoen kan beginnen want rust roest!

 

29.10 - De tijdrit is altijd een beetje een hoogdag. Met achttien fietsers en Theo als tijdwaarnemer was het zeker geen slechte opkomst. Het weer was een beetje ‘kwikkelachtig’ maar op een klein buitje na bleef het eigenlijk nog goed, de temperatuur was behoorlijk. Na de verkenningsronde konden de deelnemers weer eens hun hartje ophalen. Nog drie bijkomende ronden moesten er worden afgelegd, goed voor 31,4 km, en dat ging voor de meesten erg vlot, ze klokten bijna allemaal rond het uur af.  
Wegens plaatsgebrek in het café moesten we met de groep uitwijken naar de wintertuin - eigenlijk niet zo gezellig, maar kom. Het spaarvarken werd omgekieperd en daar zat wel een pintje met een lekkere boterham met kipkap of kaas aan vast. 
En dan de uitslag - komt daar toch niet Richard Strijbos uit de bus zeker - hij had bij het rittenkampioenschap net naast de hoofdprijs gegrepen, dan maar tijdritkampioen, zal hij gedacht hebben, een zoete wraak. Het kan ook puur geluk geweest zijn. Proficiat !

 

05.03 - Met een goed gesmeerde ketting en de banden keihard opgepompt stonden we met 20 leden, bijna allemaal mooi in het ‘pak’, aan de start van het 28ste seizoen. Maar dan zo in het begin van het seizoen meteen al tegen een hevige wind opboksen is niet eenvoudig. De temperatuur was wel redelijk, goed genoeg voor een ritje van 65 km volgens het programma. Het werden er net geen 60 maar met die wind was dat voor velen al meer dan genoeg. 

 

31.01 - Start van het 28ste seizoen op zondag 5 maart 2017. De nieuwjaarswandeling met bijhorende borrel is verteerd. We zitten nu wel in een ijskoude periode maar de dagen zijn al flink aan het lengen en dus verwachten we alleen maar beter. Een nieuw seizoen met nieuwe vooruitzichten, veel kilometers en mooi weer, we kunnen bijna niet wachten.

 

15.01 - Nieuwjaarsreceptie: een min of meer goeie dag met winters karakter om te wandelen - een dikke vier kilometer over de verharde weg met tussenstop op de hoek van de Grevenbroek- en de Slipstraat om een borreltje te drinken met een korte toespraak van de voorzitter. Ook de eerste drie van het clubkampioenschap mochten hier hun prijs in ontvangst nemen. Benny Vandenberk werd gevierd voor 17-jarig bestuur waarvan 14 jaar als voorzitter en daarbij nog eens 20 jaar lidmaatschap. Daarna terug naar het Michielshof om een beetje op te warmen en een afsluitende drink te houden. De nootjes en hapjes werden aangeboden door Noud van het Michielshof.

 

27.02 - Het einde van het mtb-seizoen. Volgende week is het weer zover, dan is het weer even wennen met de koersfiets, hopelijk toch voor diegenen die hun ‘machien' na de laatste rit in oktober vorig jaar, netjes gepoetst, aan de haak hebben gehangen. Maar niet voor Dominique die had zich namelijk zo van week vergist dat hij vandaag al stond te blinken om er in te vliegen. 

 
 
 
 
 

2016

22.01 - Het 27ste seizoen. Eerst nog een nieuwjaarswandeling op 31 januari en dan begint het bij velen alweer te kriebelen. Niet dat we echt hebben stilgezeten - ik heb toch al verschillende leden op de crossfiets of mountainbike en zelfs met de racefiets, dankzij een milde decembermaand, zien rondsjezen. Het bestuur is intussen ook bezig met de voorbereiding van de aanschaf van nieuwe kleding - levering wordt voorzien in juni.

 
 
 
 
 

In het begin

- De club in zijn huidige gedaante werd in 1990 opgericht in het toenmalige café De Ranch aan de Quatre Bras in Achel, waar door een paar mensen de koppen werden samen gestoken, zoals dat dan heet.  Een clubreglement en een programma werden opgesteld en de start was gegeven. De allereerste ledenlijst bestond uit dertien personen.


 

- Er werd in juli  al meteen de Eerste Achelse Avondvierdaagse, ondertussen gewijzigd in de alom gekende Fietsvierdaagse Achel,  georganiseerd met toen het  vertrek van 18.00 u. tot 20.00 u. en 30 BEF deelnamekosten.  Ook een bos- en veldtoertocht stond toen al op het programma, weliswaar met slechts (!) 224 deelnemers aan het vertrek in het oh zo oergezellige Club 11 van het chiroheem op de Witteberg.
 We groeiden al snel naar dertig leden waarmee we ook een top bereikten en besloten om een ledenstop in te voeren.

 


- Naast de vaste organisaties zoals de Fietsvierdaagse en de Mountainbiketoertocht  kwamen er met de tijd andere vaste waarden bij zoals de Corridorrit in augustus, de driedaagse uitstap met Pinksteren, de gezinsfietstocht, de tijdrit  en niet te vergeten het jaarlijks clubfeest als afsluiter.


 

- Deelnames aan onder andere het Bokkeriejen, de Kennedytocht in Someren, Diekirch - Valkenswaard, de VA-HE-JA toertochten, De Gordel  waren ons niet vreemd.  Zelfs fietsuitstappen in het buitenland, zoals Duitsland, Frankrijk, Ierland, stonden verschillende malen op het programma. Vooral  Frankrijk met de Mont Ventoux als keizer van de Provence en waarvan de beklimming, zelfs na meerdere fietsvakanties, nog alle respect en je zou bijna zeggen diepe eerbied, verdient.


 

- De kleding werd in eerste instantie gesponsord maar na ons eerste lustrum werd er een nieuwe uitrusting in eigen beheer aangekocht. 

 

- Door omstandigheden en het steeds groeiend succes van onze activiteiten moesten we na enkele jaren uitkijken naar een groter clublokaal dat gevonden werd in het Parochiaal Centrum van Achel Centrum met name het P.C. Michielshof, ondertussen volledig vernieuwd en een Gemeenschapscentrum (G.C.) geworden. Bijvoorbeeld het gemiddeld aantal deelnemers tijdens de fietsvierdaagse bedroeg toen 2000 fietsers.


- Het was natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, zoals overal kenden ook wij onze ups en downs. Het ledenaantal was door allerlei omstandigheden teruggevallen naar negentien maar toch proberen we steeds onze naam hoog te houden en fietsen we nog steeds Kranig Vooruit - het ledenaantal is intussen weer gegroeid naar dertig.